Owoce na wiosnę – przekąska pełna witamin

OurBlog

07/06/2017

Owoce na wiosnę – przekąska pełna witamin |,

salatka-owocowa-na-wiosne

Wiosna to czas surówek i sałatek – i nic dziwnego, ogrom dostępnych owoców i warzyw zachęca do przygotowywania kolorowych i pełnych witamin potraw. Owocowe sałatki to dobry pomysł, jeżeli masz ochotę na słodką przekąskę – poza tym ich przygotowanie jest szybkie i proste.

Sałatki owocowe – szybki i słodki deser

Niewątpliwą zaletą potraw ze świeżych owoców jest fakt, że można je przygotować nawet wtedy, gdy nie mamy wiele czasu. Nie musimy nic smażyć, gotować czy piec – wystarczą np. pokrojone w plasterki kiwi i banan z dodatkiem cząstek mandarynki i już mamy gotowy do spożycia kolorowy deser. Można dodać oczywiście inne owoce, np. kawałki nektarynki, borówki, maliny, truskawki – możliwości jest naprawdę mnóstwo. Jako dodatek można zastosować  gęsty jogurt naturalny lub typu greckiego, a całość posypać płatkami migdałów lub orzechami.

Dobrym rozwiązaniem są również owocowe koktajle, np. zmiksowane kiwi z bananem, odżywcze smoothie na bazie awokado czy mleczne koktajle np. z truskawkami lub borówkami. Jeżeli chcemy dodatkowo wzbogacić przekąskę w błonnik, wystarczy dodać np. łyżkę otrąb – jednak uważajcie, gdyż możecie mieć trudności z piciem takiego napoju przez słomkę, która może się wówczas zatkać.

Ważne jest, żeby wybrać dobrej jakości owoce. Jeżeli są uszkodzone lub co gorsza nadgniłe czy spleśniałe, należy je wyrzucić – samo odkrojenie zepsutego kawałka jest niewystarczające. Nie zapominajmy również o konieczności umycia owoców – na ich powierzchni mogą czaić się niebezpieczne drobnoustroje chorobotwórcze.

A co z owocami suszonymi?

Doskonałą słodką przekąską są również suszone owoce, ale tu trzeba uważać z ich ilością, gdyż są kaloryczne (przykładowo 100 g rodzynek to ok. 273 kcal, dla porównania 100 g świeżych winogron to ok. 69 kcal). Różnica w wartości energetycznej wynika z mniejszej zawartości wody w owocach suszonych w porównaniu z owocami świeżymi.

Podobnie wygląda sprawa z orzechami, pestkami i nasionami – zawierają one wiele cennych składników odżywczych, ale z ich ilością nie należy przesadzać – dotyczy to zwłaszcza osób na diecie odchudzającej.

Komentarze

Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.

Poradnia dietetyczna Dieta-Med Kraków © 2018 dieta-med.pl