Dieta na poprawę koncentracji i pamięci

OurBlog

05/12/2018

Dieta na poprawę koncentracji i pamięci |

Nasza dieta odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i wpływa na prawidłowy przebieg procesów takich jak zapamiętywanie i koncentracja. Odpowiednie pokarmy stymulują produkcję enzymów, hormonów i substancji zwanych neuroprzekaźnikami. W dalszej części artykułu skupimy się na pokarmach, które działają korzystnie na nasz mózg.

Tłuste ryby – takie jak łosoś, pstrąg, sardynki, są bogatym źródłem kwasów omega-3. Około 60% tkanki mózgu jest zbudowane z tłuszczu, z czego połowę stanowią kwasy tłuszczowe omega-3. Są one niezbędne dla budowy komórek nerwowych. Uważa się, że ich spożywanie pomaga w zapobieganiu chorobie Alzheimera, a ich niedobór może prowadzić do trudności w nauce oraz depresji.

Kawa – dwa składniki kawy: kofeina i antyoksydanty usprawniają funkcjonowanie mózgu. Kofeina zwiększa czujność, poprzez blokowanie adenozyny, czyli przekaźnika odpowiedzialnego za uczucie senności. Ponadto kofeina poprawia nastrój, dzięki zwiększeniu poziomu serotoniny. Picie kawy wykazuje także działanie zapobiegające rozwojowi chorób takich jak choroba Parkinsona lub Alzheimer.

Borówki – są bogate w antocyjany, czyli substancje o właściwościach przeciwzapalnych oraz antyoksydacyjnych. Działanie to może zapobiegać postępowi procesów starzenia się mózgu oraz chorobom neurodegeneracyjnym.

Kurkuma – ta żółta przyprawa zawiera w sobie substancję, kurkuminę, która poprawia pamięć, a także podnosi poziom serotoniny i dopaminy, przez co przeciwdziała depresji.

Brokuły – zawierają duże ilości antyoksydantów oraz witaminy K, która jest niezbędna do powstawania sfingolipidów, czyli składników budulcowych tkanki mózgowej.

Nasiona dyni – zawierają dużą ilość antyoksydantów, a także magnezu, cynku i miedzi. Cynk jest niezbędny dla prawidłowych funkcji przekaźnictwa nerwowego. Jego niedobór wiąże się z chorobą Alzheimera, depresją i chorobą Parkinsona. Magnez jest niezbędny dla procesów uczenia się i zapamiętywania. Niedobór miedzi może zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

Gorzka czekolada – zawiera flawonoidy, kofeinę i antyoksydanty, a także wpływa korzystnie na nastrój.

Orzechy – są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminę E, działające pozytywnie na mózg.

Zapraszamy do kontaktu: 501 224 884

Komentarze

Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.

Poradnia dietetyczna Dieta-Med Kraków © 2018 dieta-med.pl