Leczenie żywieniowe w depresji

Depresja występuje w przebiegu wielu chorób, związana jest z wytwarzaniem w organizmie cytokin, odpowiedzialnych za powstanie tzw. Zespołu chorobowego.
Objawami depresji są: brak radości, zmęczenie, zmniejszony apetyt, problemy z koncentracją, brak chęci kontaktu z bliskimi oraz zaburzeniami snu.
Ponad 40% pacjentów ze zdiagnozowanymi nowotworami cierpi równocześnie na depresję, wiąże się to ze stresem, strachem i niepewnością przed długotrwałym intensywnym leczeniem oraz często jego objawami ubocznymi.

Celem diety jest wpływ na poprawę samopoczucia pacjenta, wzrost produkcji „hormonu szczęścia” –serotoniny.

Dieta wpływająca na poprawę nastroju powinna bazować na węglowodanach złożonych. Zalecane jest spożycie gorzkiej czekolady, warto zwrócić uwagę na jej skład, gdyż tylko ta powyżej 70% kakao niesie za sobą korzystne działanie, podaż ryżu brązowego lub pełnoziarnistego makaronu to bardzo dobre rozwiązanie w diecie, gdyż węglowodany złożone zawarte w produktach pełnoziarnistych uwalniają energię stopniowo, dzięki czemu nie przyczyniają się do wahania nastrojów.

Zalecane są kwasy tłuszczowe omega-3, zawarte w orzechach i tłustych rybach. Dzięki nim dochodzi do syntezy serotoniny. Równie ważna jest podaż witamin z grupy B:
tiaminy, niacyny, kwasu foliowego, gdyż wzmacniają one układ nerwowy. Produkty w których są zawarte to: otręby, pieczywo wieloziarniste, mleko, żółtko jaj, rośliny strączkowe, orzechy oraz ziarna zbóż.

Twaróg, żółty ser oraz mięso to produkty w których skład wchodzi tryptofan- związek niezbędny przy wydzielaniu serotoniny.
Składniki mineralne o właściwościach antydepresyjnych to wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu, gdyż zbyt mała podaż płynów może przyczynić się do odczuwania przez pacjenta złego samopoczucia.

Przygotowała: dietetyk Anna Mruk, Geno-Med Kraków.

Dietetyk Kraków © 2017 dieta-med.pl