Otyłość – zalecane tempo odchudzania

Dieta odchudzająca wiąże się z pewnym ograniczeniem kaloryczności spożywanych pokarmów. Pojawia się pytanie – o ile należy ograniczyć wartość energetyczną posiłków, aby dieta nie była zbyt restrykcyjna, ale jednocześnie pozwalała na stopniową utratę masy ciała?

Zalecane tempo odchudzania

Mówi się, że bezpieczne odchudzanie to utrata 0,5 – 1 kg tygodniowo. Bardzo restrykcyjne diety nie są polecane – możliwe są niedobory niezbędnych witamin i minerałów, uczucie głodu i rozdrażnienie, ryzyko efektu jojo.

Szacuje się, że aby stracić 1 kilogram tkanki tłuszczowej, potrzebny jest deficyt energetyczny w wysokości 7000 kcal. Aby schudnąć 1 kilogram w ciągu tygodnia, należałoby obniżyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne o 1000 kcal. Redukcja masy ciała o 0,5 – 1 kg na tydzień oznacza ograniczenie kaloryczności diety o 500 – 1000 kcal/dobę (według zaleceń zawartych w Postępowanie w otyłości dorosłych: europejskie wytyczne dla praktyki klinicznej). Z kolei Polskie Towarzystwo Dietetyki, w opublikowanym stanowisku z 2015 roku, dotyczącym standardów leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych, sugeruje ograniczenie kaloryczności wynoszące od 500 do 800 kcal (dzienny deficyt kaloryczny).

 

Inne zalecenia dotyczące tempa odchudzania, mówią, że w przypadku terapii odchudzającej osób dorosłych zmagających się z nadwagą lub otyłością, należy dążyć do redukcji o 5–15% masy ciała w okresie 6 miesięcy. W przypadku osób ze znacznym stopniem otyłości, z BMI powyżej 35 kg/m2 , zaleca się co najmniej 20-procentowy spadek masy ciała.

 

 

Dieta odchudzająca u osób starszych

Dieta odchudzająca u osób starszych powinna być prowadzona szczególnie ostrożnie, aby nie narazić podopiecznego na niedobory składników pokarmowych i w efekcie pogorszenie stanu zdrowia. Zaleca się indywidualne podejście i łagodne ograniczenie kaloryczności: średnio 500 kcal/dobę. Jadłospis powinien być tak skomponowany, aby ograniczyć utratę masy mięśniowej i gęstości mineralnej kości. W diecie należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż pełnowartościowego białka, a także wapnia i witaminy D.

 

Nie tylko dieta

Terapia dietetyczna otyłości powinna iść w parze ze zwiększoną aktywnością fizyczną i pomocą psychologa, zwłaszcza w przypadku osób z zaburzeniami odżywiania . Połączenie tych elementów daje większą szansę sukcesu w walce z nadmiarowymi kilogramami.  U osób ze skrajnie dużą otyłością pomóc może chirurgia bariatryczna. W niektórych przypadkach stosuje się również farmakoterapię.

 

Autor: dietetyk Joanna Gaweł.

Źródła:

1) Yumuk V, Tsigos C, Fried M. et al. European Guidelines for Obesity Management in Adults, Obes Facts 2015;8:402–424

2) Mathus-Vliegen et all. Prevalence, Pathophysiology, Health Consequences and Treatment Options of Obesity in the Elderly: A Guideline. Obes Facts 2012; 5: 460–483

3) Gajewska D, Myszkowska-Ryciak J, Lange E i wsp. Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2015. Dietetyka, 2015, 8: 1-22

4) Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wyd. Lekarskie PZWL, 2009

Dietetyk Kraków © 2017 dieta-med.pl