Dieta eliminacyjna a kamienie piersią

Ważne żeby dieta mamy karmiącej była urozmaicona, zmniejszy to ryzyko alergii u dziecka oraz wzmoży chęć do próbowania nowych produktów.
Priorytetem zdrowia publicznego jest walka i zapobieganie alergiom pokarmowym oraz atopii.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) edukują , że przez 4-6 pierwszych miesięcy życia karmienie mlekiem matki działa ochronnie na działanie układu immunologicznego. Jest to więc najistotniejszą kwestią w dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych, czynników wzrostu oraz immunologicznych.

Dzieje się tak ponieważ skład mleka matki dostosowuje się do aktualnego zapotrzebowania dziecka, pory roku, staniu zdrowia oraz temperatury na zewnątrz.

Skutki niedoborów

Niedobory w kobiecej diecie u kobiety karmiącej odbijają się w składnie pokarmu matki, dzieje się to dopiero w przypadku przedłużającego się stanu głodu i wyniszczenia, wtedy jednak organizm kobiety stara się uzupełnić te niedobory w mleku z zapasów magazynowanych do tej pory. Tak więc dieta redukcyjna o zmniejszonej ilości energii , nie jest zalecana kobietą karmiącym gdyż tym samym narażamy je na wyniszczenie. Często taka dieta prowadzi za sobą również kolkę niemowlęcą i częstsze występowanie alergii u dziecka.

Pojęciem kolki możemy określić stan kiedy dziecko płacze bez uzasadnienia i stan ten utrzymuje się około 3 godzin w ciągu doby i powtarza min 3 razy w tygodniu w okresie 3 tygodni. Często dochodzi do kolki pomiędzy 6 tygodniem a 3-4 mies. Stan ten wywołuje wiele emocji w rodzinie dziecka, co działa negatywnie. Mama powinna zachować spokój i udać się z nim do pediatry, gdyż nadmierny stres wpływa negatywnie na skład pokarmu matki.

Alergie u dzieci

Często objawem alergii u niemowląt jest ból brzucha mylony z kolką więc zdiagnozowanie jej bywa ciężkie. Zależność pomiędzy tymi dwoma dolegliwościami związana jest z dużymi zaburzeniami perystaltyki jelit, trzewną nadwrażliwością oraz niedoborami w zakresie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego niemowlaka. W przypadku wzmożonych dolegliwości należy wprowadzić dietę eliminacyjną u mamy, często przynosi efekty.

W badaniu dotyczącym diety eliminacyjnej u matki dowiedziono że wykluczenie przez kobiety soi, orzechów, czekolady, nabiału jajek oraz pszenicy, czas płaczu dziecka skrócił się o około 37% po 3 dniach od czasu wdrożenia diety, natomiast ograniczenie czosnku i cebuli nie przyniosło żadnych istotnych statystycznie efektów w grupie badanej.

Alergia na białko mleka krowiego najczęściej jest pierwszym objawem marszu alergicznego oraz atopowej symptomatologii. Ponieważ mleko matki zawiera białko mleka krowiego jest to pierwsza alergia, która jest diagnozowana u dziecka. Podaż takiego pokarmu powoduje wydzielenie immunoglobuliny A – IgA, specyficznej dla zawartej w mleku matki kazeiny oraz beta-laktoglobuliny.

Właściwości ochronne

Właściwościami ochronnymi charakteryzują się związki immunomodulujące z mleka matki, są nimi TGF-b lub wielonienasycone długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W przypadku niemowląt, u których kale była duża zawartość Bifidobacterium, można zauważyć wzmożoną reakcję komórek T-regulacyjnych oddziałowujących na kom wrodzonego ukł. odpornościowego . Ponadto badanie dowodzą, że wczesna ekspozycja na dany alergen może zmniejszyć w niewielkiej ilości ryzyko alergii. Dieta urozmaicona w okresie ciąży i laktacji działa więc pozytywnie na tolerancję dziecka na różne pokarmy. Prowadzi to do delikatnej adaptacji dziecka na różnorodne pokarmy.

Po przeprowadzonych badaniach dowiedziono ze u kobiet z eliminacyjną dietą , wykazano u około 85% dzieci reakcję alergiczną, tak więc wysoki poziom specyficznym IgA w mleku u matki prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia alergii u niemowlaka. Wedle najnowszych badan, dowiedziono ze na lepsze funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia atopowego zapalenia skóry i alergii u dzieci wpływało przyjmowanie przez matkę probiotyków w ostatnim okresie ciąży oraz w trakcie pierwszych miesięcy życia dziecka.
Palenie tytoni przez matkę wpływa bardzo negatywnie na rozwój dziecka. Uczy się smaków w życiu płodowym jak również spożywając mleko matki. Zdrowe żywienie ma niesamowicie duży wpływ na rozwój dziecka i adaptację w życiu pozapłodowym. Niestety często kobiety po wypisywaniu ze szpitala po porodzie, dostają bardzo ograniczone zalecenia , polegające na dużym spożyciu drobiu i ryżu z wykluczeniem wielu produktów spożywczych, co nie jest dobrym wyborem ze względu na brak możliwości przyzwyczajenia dziecka do nowych smaków i dostarczenie zbyt malej ilości produktów spożywczych.

Zgodnie z wynikami aktualnych badań w okresie ciąży dieta matki powinna być urozmaicona , w przypadku karmienia piersią , zauważymy objawy alergii należy wyeliminować pewne produkty. Niekiedy należy wyeliminować z diety nabiał i nie zachodzi potrzeba wykluczenia większej ilości innych produktów spożywczych takich jak : warzywa, owoce, zboża oraz ryby. Nie wolno wykluczać zbyt wielu produktów w diecie matki, gdyż są one niezbędne do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania organizmu kobiety.

Przygotowała: dietetyk Anna Mruk, Geno-Med Kraków

Dietetyk Kraków © 2017 dieta-med.pl