27/11/2018
Jak uniknąć efektu jojo? Redakcja|
Jeśli próbujesz schudnąć i po pewnym czasie zauważasz, że po początkowym sukcesie Twoja waga wraca do stanu wyjściowego, łatwo poczuć zniechęcenie. By uniknąć efektu jojo należy przede wszystkim zmienić swoje nastawienie – zamiast pracować nad sobą tylko do momentu osiągnięcia wymarzonej masy ciała – należy cały czas pracować dalej nad utrzymaniem jej. W niniejszym artykule podsuniemy kilka wskazówek, które pomagają w uniknięciu efektu jojo.
- Ruszaj się – mięśnie nie tworzą się od siedzenia na kanapie. Warto przemyśleć swój plan dnia i spróbować uwzględnić w nim czas na ćwiczenia fizyczne.
- Jedz porzeczki, truskawki i maliny – owoce te zawierają dużo polifenoli, które zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
- Bądź konsekwentny – każdy od czasu do czasu zasługuje na drobną przyjemność, ale jedzenie ciasta czy pizzy w każdy weekend nie jest dobrym pomysłem. Badania wykazały, że osoby, którym udało się uniknąć efektu jojo, są konsekwentne i trzymają się swojej diety, niezależnie od dnia tygodnia.
- Jedz jogurty greckie – kubek jogurtu greckiego zawiera dużo białka i niewiele tłuszczu, a także znacznie mniej cukru, niż jogurty smakowe. Jeśli smak samego jogurtu greckiego Ci nie odpowiada, spróbuj dodać do niego maliny, truskawki i porzeczki.
- Zacznij dodawać do jedzenia cynamon – polifenole są obecne także w cynamonie, dlatego nie wahaj się dodawać go do owsianki, jogurtu i innych produktów. Uważa się, że cynamon pomaga także w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
- Nie zapominaj o śniadaniu – badania wykazały, że 80% osób, którym udało się znacznie schudnąć i utrzymać prawidłową masę, codzienne je śniadanie.
- Wybierz odpowiednią zastawę – zauważono, że ludzie piją mniej napojów słodzonych i jedzą mniej przekąsek, kiedy używają czerwonych kubków i talerzy. Być może czerwony kolor działa na podświadomość jak znak stop.
- Jedz właściwe białko – niektóre rodzaje białka są bardziej sycące niż inne – np. mięso halibuta.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.