Przyprawy wrogiem tłuszczu!
To, że dietetyk zaleca ograniczenie spożywania soli, nie wiąże się z zakazem przyprawiania potraw!
Często ograniczamy wszelkie przyprawy idąc tropem niekorzystnego działania sodu. Następnie dietetyczne dania, które przyrządzamy coraz mniej nam smakują, często zniechęcając nas do diety.
Pamiętajmy, że wiele przypraw przyspiesza przemianę materii i działa wspomagająco w spalaniu tkanki tłuszczowej.
O jakich dodatkach do potraw mowa?
- pieprz Cayenne – wspomaga odchudzanie dzięki zawartej w nim kapsaicynie
- kurkuma – składnikiem działającym odchudzanie jest kurkumina, badania dowodzą iż ogranicza ona przyrost masy ciała oraz działa hamująco na wzrost tkanki tłuszczowej.
- gorczyca – działa rewelacyjnie na metabolizm, już jedna łyżeczka prowadzi do zwiększenia metabolizmu o 20-25%.
- imbir – bezpieczny do stosowania u ciężarnych, wykazuje działanie przeciwwymiotne oraz zmniejsza apetyt.
- cynamon – reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol oraz zwiększa metabolizm. Więc przyprawa dodawana do słodkich deserów działa wspomagająco w odchudzaniu.
- pieprz czarny – działa wspomagająco na metabolizm.
- kminek – wspomagająco w trawieniu.
- Kolendra – przyprawa, która obniża poziom cholesterolu we krwi oraz działa wspomagająco na trawienie.
Dodawanie powyższych przypraw do posiłków zdecydowanie polepszy metabolizm i wspomoże utratę zbędnej tkanki tłuszczowej.
Przygotowała: dietetyk Anna Mruk, Geno-Med Kraków.