Rozważasz wizytę u dietetyka, ale nie wiesz, czego możesz się spodziewać? Jak wygląda wizyta u dietetyka? Czy trzeba się do niej w jakiś sposób przygotować? W czym może pomóc wizyta u specjalisty?
Jeżeli zdecydowałeś się na odchudzanie lub zmianę nawyków żywieniowych pod okiem dietetyka, gratulacje – zrobiłeś właśnie pierwszy krok na drodze do lepszego samopoczucia i wyglądu. Wizyta u dietetyka nie wymaga specjalnych przygotowań, niemniej jednak należy zabrać ze sobą wyniki aktualnych badań lekarskich – ułatwi to dietetykowi dobranie odpowiedniej diety do ewentualnych schorzeń.
Warto poprowadzić dzienniczek żywieniowy, najlepiej przez przynajmniej trzy dni, uwzględniając dzień wolny od pracy. Takie zapiski dostarczają wiele informacji o aktualnym sposobie żywienia. Należy zapisywać nie tylko posiłki, ale i napoje, wielkość porcji (np. liczba kromek chleba i jego rodzaj, jakie dodatki do pieczywa itd.). Powinno się również odnotować godziny posiłków – pozwala na to ocenę, czy przerwy pomiędzy nimi nie są zbyt długie.
Pierwsza wizyta u dietetyka jest najdłuższa, wymaga zapoznania się z pacjentem i tym, co chce osiągnąć w czasie kuracji. Dietetyk przeprowadza wywiad żywieniowo-zdrowotny, aby poznać stan zdrowia pacjenta oraz jego nawyki żywieniowe. Ważne jest, aby na pytanie odpowiadać szczerze i dokładnie.
Kolejnym elementem wizyty jest analiza składu ciała, która pozwala poznać nie tylko masę ciała, jak ma to miejsce w przypadku zwykłej domowej wagi, ale jego szczegółowy skład: zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej i wody. Nowoczesne analizatory szacują również zawartość substancji mineralnych czy podają wartość PPM (podstawowa przemiana materii), umożliwiają również ocenę rozmieszczenia tkanki tłuszczowej i mięśniowej, co pozwala na poznanie nie tylko ogólnej zawartości tłuszczu w organizmie, ale stopnia otłuszczenia kończyn czy tułowia.
Jeżeli dietetyk opracowuje jadłospis indywidualny, to na jego otrzymanie trzeba trochę poczekać, zazwyczaj kilka dni. Jest to czas potrzebny na analizę wizyty, ustalenia zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze oraz przygotowanie optymalnego zestawu posiłków.
Częstotliwość wizyt kontrolnych jest ustalana indywidualnie. Te wizyty są krótsze niż pierwsza i obejmują rozmowę dietetyka z pacjentem na temat stosowanej diety, odpowiedzi na pytania i motywację do dalszej pracy. W czasie wizyt kontrolnych również ma miejsce analiza składu ciała, aby na bieżąco monitorować postępy pacjenta i zmiany w składzie ciała.
Jeżeli chcesz poznać swój skład ciała, podejmowałeś już próby odchudzania i nie przyniosły one efektów, walczysz z efektem jojo, chcesz zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze, cierpisz na chorobę wymagająca specjalistycznej diety – warto spróbować i przekonać się, czy taka forma sprawdzi się w naszym przypadku.
Autor: dietetyk Joanna Gaweł.
Poradnia dietetyczna Dieta-Med Kraków © 2018 dieta-med.pl