18/12/2018
Dieta a zdrowy sen Redakcja|dieta, dieta a sen, dieta a zdrowy sen, dietetyk, sen, zdrowie
Odpowiednia ilość snu jest niezwykle ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych przewlekłych chorób, zachować równowagę układu nerwowego i pokarmowego, a także wpływa na stan układu immunologicznego. Zalecana ilość nieprzerywanego snu wynosi około 7-9 godzin dziennie. Oprócz zapewnienia odpowiednich warunków do spania, to znaczy ciszy i ciemnego pomieszczenia, warto pamiętać, że również nasza dieta może wpływać na długość i jakość naszego snu.
Do pokarmów, które prawdopodobnie mają dobroczynny wpływ na nasz sen należą:
- migdały – są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, takich jak: fosfor, mangan i ryboflawina (witamina B2). Mogą wpływać na obniżenie ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. Ponadto uważa się, że spożywanie migdałów może poprawiać jakość snu, ponieważ zawierają one melatoninę. Melatonina to hormon odpowiedzialny za kontrolę rytmu dobowego. Migdały są także bogatym źródłem magnezu, który również wpływa korzystnie na sen, zwłaszcza u osób cierpiących na bezsenność.
- herbata rumiankowa – rumianek zawiera antyoksydanty, które zmniejszają stany zapalne. Ponadto redukuje niepokój i depresję, a także poprawia stan skóry. Dobroczynny wpływ rumianku na sen wynika z zawartej w nim apigeninie, która powoduje senność.
- kiwi – kiwi jest owocem, który zawiera niewiele kalorii i dużą ilość korzystnych składników odżywczych, takich jak witamina C i K, kwas foliowy i potas. Korzystny wpływ na sen wynika z zawartej w kiwi serotoninie, która reguluje cykl dobowy.
- wiśnie – zawierają duże ilości witaminy A i C oraz manganu. Dzięki znajdującej się w wiśniach melatoninie, ich spożywanie może poprawiać jakość snu.
- tłuste ryby – ryby takie jak łosoś, tuńczyk makrela zawierają duże ilości witaminy D, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Oba składniki powodują wzrost poziomu serotoniny, tym samym przyczyniając się do poprawy jakości snu.
- indyk – mięso indyka zawiera aminokwas tryptofan, który jest potrzebny do syntezy melatoniny.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.