09/10/2018
Pokarmy wzmacniające odporność organizmu Redakcja|
Pokarmy wzmacniające odporność organizmu.
Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zwrócić uwagę na fakt, że spożywanie niektórych pokarmów pozwala na poprawienie funkcji układu immunologicznego. Włączenie niżej wymienionych produktów spożywczych do jadłospisu może pomóc w zapobieganiu przeziębieniu i grypie:
- Owoce cytrusowe
Przy przeziębieniu większość z nas zaczyna przyjmować suplementy witaminy C. Witamina C prawdopodobnie ma zdolność do zwiększania produkcji białych krwinek, które odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu infekcji. Do najbardziej popularnych owoców cytrusowych należą: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki. Organizm ludzki nie produkuje ani nie magazynuje witaminy C, dlatego niezbędne jest jej przyjmowanie z pokarmem.
- Czerwona papryka
Czerwona papryka zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest także dobrym źródłem beta karotenu, co ma korzystny wpływ na stan skóry i narządu wzroku.
- Brokuły
Brokuły są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają między innymi witaminy A, C i E, a także błonnik. Brokuły są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw, ale najlepiej spożywać je jak najmniej przetworzone.
- Czosnek
Już starożytne cywilizacje znały dobroczynny wpływ czosnku na zwalczanie infekcji przez organizm. Ponadto uważa się, że czosnek może obniżać ciśnienie tętnicze krwi i spowalniać rozwój miażdżycy. Przypuszcza się, że dobroczynne właściwości czosnku mogą mieć związek z zawartymi w nim związkami siarki.
- Imbir
Imbir pomaga w zmniejszeniu stanu zapalnego, ma także właściwości przeciwwymiotne. Może także być skuteczny w leczeniu przewlekłego bólu oraz obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.
- Szpinak
Szpinak jest bogaty w witaminę C oraz inne antyoksydanty, a także beta karoten. Ponownie jak brokuły powinien być spożywany w jak najmniej przetworzonej formie, by zachować jego właściwości.
- Jogurt
Jogurty zawierające żywe kultury bakterii mogą stymulować układ immunologiczny do walki z chorobami. Najlepiej spożywać jogurty naturalne, bez cukru.
- Migdały
Migdały zawierają duża ilość witaminy E, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.
- Papaja
Papaja to kolejny owoc, zawierający duże ilości witaminy C. Ponadto papaja zawiera enzym, papainę, który ma działanie przeciwzapalne.
- Kiwi
Kiwi zawiera duże ilości kwasu foliowego, potasu, witaminy K i witaminy C.
- Drób
Spożywanie rosołu w celach leczniczych podczas przeziębienia ma swoje racjonalne wytłumaczenie. Drób zawiera dużo witaminy B6, która bierze udział w wielu fizjologicznych procesach zachodzących w organizmie. Jest także niezbędna dla wytwarzania erytrocytów.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.