Jestem doświadczonym dietetykiem klinicznym z pasją do zdrowego stylu
życia, specjalizującym się w dietetyce klinicznej, psychodietetyce i
żywieniu w chorobach neurologicznych, onkologicznych oraz przewodu
pokarmowego. Działami moich zainteresowań jest również
prehabilitacja żywieniowa (żywienie przed w trakcie i po zabiegach
chirurgicznych) i neurodietetyka. Cechuje się indywidualym podejściem
do każdego pacjenta i jego problemu.
W swojej pracy korzystam z najnowszych standardów Evidence Based
Nutrition, uczestniczę w licznych konferencjach naukowych i jestem
członkiem prestiżowych organizacji dietetycznych. Praktykę zawodową
zdobywałem w renomowanych placówkach, takich jak Szpital Uniwersytecki
w Krakowie, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie oraz
Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu, gdzie współpracowałem z
zespołami lekarskimi nad żywieniową opieką dla pacjentów z
różnymi schorzeniami, odbywałem konsultację z pacjentami oraz
udzielałem edukacji żywieniowych.
Oferuję indywidualne podejście do każdego pacjenta, planowanie
zaleceń dostosowanych do konkretnych potrzeb zdrowotnych oraz wsparcie
w zakresie psychodietetyki.
Członkostwa w Towarzystwach Medycznych:
– Polskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia
– Polskie Towarzystwo Dietetyków
– Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
– Academy of Nutrition and Dietetics
– ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism)
Doświadczenie zawodowe:
– USD w Krakowie: Praktyki na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej oraz Neonatologii i Intensywnej Terapii Noworodka.
– SU w Krakowie: Praktyki na Oddziale Gastroenterologii, Toksykologii, Hepatologii, Otolaryngologii oraz Hematologii. Nutricia, Kraków: Konsultacje żywieniowe dla pacjentów onkologicznych, przygotowywanie zaleceń żywieniowych zgodnie z wytycznymi ESPEN i POLSPEN, praca z preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
– Nurservicio, Lizbona: Planowanie jadłospisów i zaleceń żywieniowych
w konkretnych jednostkach chorobowych, projektowanie badań z zakresu żywienia.
– USK w Opolu: Edukacja żywieniowa dzieci i rodziców na Oddziale Diabetologii, układanie zaleceń dietetycznych dla pacjentów.
– SU w Krakowie: Procedury żywienia klinicznego w Dziale Żywienia Klinicznego, uczestnictwo w konsylium lekarskim, przygotowywanie zaleceń żywieniowych na podstawie analizy przypadków.
– SoteriaAnaMija: Praktyki w ośrodku zajmującym się leczeniem zaburzeń odżywiania
EDUKACJA
* Śląski Uniwersytet Medyczny (2024-2025), Neurodietetyka
* Uniwersytet Jagielloński, Wydział Lekarski (2023-2025) – Dietetyka
kliniczna
* Uniwersytet SWPS (2025), kurs akademicki: Choroby somatyczne
* Uniwersytet Opolski, Wydział Nauk o Zdrowiu (2020-2023) – Dietetyka
kliniczna
CHOROBY W KTÓRYCH SPECJALIZUJE SIĘ DIETETYCZNIE:
* Otyłość
* Nadwaga
* Choroby metaboliczne
* Choroby dietozależne
* Choroby neurologiczne
* Choroby przewodu pokarmowego
* Choroby przewlekłe
* Hipercholesterolemia
* Insulinooporność
* Choroba wrzodowa
* Refluks żołądkowo-przełykowy
* Choroby wątroby
* Choroba Hashimoto
* Dietetyka w chorobach przewodu pokarmowego
* Dietetyka w chorobach psychicznych
* Dietetyka w chorobach onkologicznych
* Dietetyka w zaburzeniach czynnościowych jelit np. IBS
* Dietetyka w chorobach zapalnych jelit np. WZJG, LC
* Dietetyka w chorobach neurologicznych
Jestem dietetykiem klinicznym i studentką psychologii. Współpracuje z pacjentami z zaburzeniami metabolicznymi i hormonalnymi, głównie z cukrzycą typu 1/2/MODY, zaburzeniami lipidowymi, otyłością, IO, PCOS, zaburzeniami odżywiania oraz z chorobami rzadkimi m.in. fenyloketonurią. W pracy łączę wiedzę dietetyczną z psychologiczną, pomagając pacjentom we wprowadzaniu planów i nowych nawyków żywieniowych, zmian stylu życia, pracy ze stresem czy radzeniem sobie z wypaleniem związanym z chorobą.
Po studiach magisterskich zawodowo związałam się ze Szpitalem Uniwersyteckim w Krakowie, pracując początkowo na Oddziale Klinicznym Chorób Metabolicznych i Diabetologii, a aktualnie prowadzę Poradnię Metaboliczną i Poradnię Leczenia Otyłości przy O/K Chorób Metabolicznych SU. Dodatkowo jestem asystentką dydaktyczną na Wydziale Lekarskim UJ CM na kierunku dietetyka oraz w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego CM UJ na kierunku żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna.
Swoją wiedzę ciąglę pogłębiam na licznych konferencjach naukowych i szkoleniowych oraz kursach m.in. ukończyłam szkolenie School of Insulinresistance Therapy, Diet therapy in PCOS, kurs edukatora w cukrzycy.
Jestem członkinią Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Sekcji Psychodiabetologii Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
W ramach odstresowania i odprężenia, jestem stałą bywalczynią siłowni oraz kameralnej sali Kina Mikro. Często matę do jogi wymieniam na dobrą książkę i kawę.
Specjalizuję się w dietetyce kobiet, wspierając je żywieniowo w zaburzeniach hormonalnych, chorobach ginekologicznych, planowaniu ciąży, cukrzycy ciążowej, połogu i laktacji. Pomagam również w przypadkach niedożywienia, nadwagi i otyłości, a także w pracy nad wymodelowaniem sylwetki. Najczęściej pracuję z kobietami, dlatego poświęcam również uwagę żywieniowym anti-aging, pomagając swoim pacjentkom osiągnąć zdrowy wygląd i wzmacniać efekty terapii kosmetologicznych.
Jestem dyplomowanym dietetykiem (lic.) oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Obecnie kontynuuję naukę na ostatnim roku studiów magisterskich w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Od trzech lat prowadzę własną praktykę, wspierając pacjentów w poprawie zdrowia, samopoczucia i sylwetki. Pracuję również jako dietetyk w NZOZ Szpitalu na Siemiradzkiego im. R. Czerwiakowskiego, gdzie z pasją zajmuję się doradztwem żywieniowym dla kobiet po porodzie.
Mam także 10-letnie doświadczenie w świecie finansów i korporacji. Choć nie jest to bezpośrednio związane z dietetyką, to właśnie tam mogłam obserwować wyzwania zdrowotne, z jakimi mierzymy się w dorosłym życiu: stres, przemęczenie, brak czasu na aktywność fizyczną, kultura pracy 24/7, wypalenie zawodowe. Wszystko to często prowadzi do nawarstwiających się problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, zaburzenia metaboliczne czy hormonalne. Dzięki tym doświadczeniom potrafię lepiej zrozumieć potrzeby moich pacjentów i dopasować rozwiązania do ich stylu życia i pracy.
Prywatnie jestem mamą 4-letniego urwisa, który codziennie uczy mnie systematyczności, konsekwencji w działaniu, ale też kreatywności i radości z małych rzeczy.
Praca z dziećmi – od niemowląt po nastolatki – również jest mi bliska.
W wolnym czasie… jestem z Wami w gabinecie 🙂 Uwielbiam mocną kawę i mocne treningi siłowe, program les mills bodypump, bieganie w plenerze, wędrówki górskie, jazdę na rowerze i wszystko co związane z ruchem, ale też odpoczynkiem na świeżym powietrzu.
Wierzę, że zdrowy styl życia to coś więcej niż dieta – to sposób na szczęśliwe, pełne energii i równowagi życie.
Jestem dietetykiem klinicznym. Studia ukończyłam na Uniwersytecie Jagiellońskim Collegium Medicum w Krakowie. Na co dzień pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim na oddziale Chorób Metabolicznych i Diabetologii gdzie wspieram pacjentów w walce z cukrzycą i innymi schorzeniami metabolicznymi. Głównie zajmuje się współpracą z pacjentami chorującymi na: cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 2, otyłość, choroby nowotworowe.
Nieustannie poszerzam swoją wiedzę, biorąc udział w szkoleniach i konferencjach naukowych poświęconych zagadnieniom żywienia w kontekście różnych jednostek chorobowych.
W swojej pracy łączę wiedzę medyczną z praktycznym podejściem do żywienia, dostosowując diety do indywidualnych potrzeb pacjentów. Tworzę plany żywieniowe wspierające leczenie chorób i poprawę zdrowia, uwzględniając zarówno wyniki badań, jak i codzienne możliwości pacjentów.
Moją pasją jest gotowanie, a gra na fortepianie to hobby, które pozwala mi się odprężyć i wyrazić emocje. W chwilach wolnych od pracy, dla odstresowania, uczęszczam na treningi crossfit.
Jestem magistrem dietetyki specjalizującym się w dietoterapii chorób układu pokarmowego oraz wsparciem żywieniowym pacjentów bariatrycznych. Od kilku lat pracuję na Oddziale Klinicznym Gastroenterologii i Hepatologii w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie oraz w Klinice Leczenia Otyłości Szpitala na Klinach. Dzięki codziennej praktyce posiadam duże doświadczenie w pracy z pacjentami gastrologicznymi (SIBO, IBS, IBD, GERD, choroby trzustki i wątroby) oraz leczonymi chirurgicznie z powodu otyłości, wymagającymi wsparcia żywieniowego. Oprócz tego jestem asystentem na Wydziale Lekarskim CM UJ. Prowadzę zajęcia w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego CM UJ na kierunku żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna. W swojej pracy naukowej skupiam się na pacjentach z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, badając wpływ aktywności fizycznej i diety na wyniki leczenia.
Jestem ekspertem programu ModuLife, który jest nowatorskim podejściem do leczenia żywieniowego pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit. Jestem współautorem kompleksowego poradnika dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego, będących na diecie FODMAP. Ukończyłem specjalistyczne szkolenie School of Insulinresistance Therapy, dzięki czemu uzyskałem tytuł specjalisty polecanego insulinoopornym.
Nieustannie się rozwijam, a swoją wiedzę i umiejętności poszerzam na licznych kursach i konferencjach naukowych. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Wolny czas uwielbiam spędzać ze swoim psem Brunem oraz odkrywając nowe smaki w krakowskich restauracjach, a po pracowitym dniu lubię zrelaksować się podczas seansu saunowego.
Jestem psychologiem i dietetykiem klinicznym, specjalistką leczenia
żywieniowego, zajmującą się od wielu lat pracą z pacjentami z chorobami
układu pokarmowego, onkologicznymi oraz z chorobami czynnościowymi o
podłożu psychogennym.
Połączenie dietetyki i psychologii umożliwia mi szerokie spojrzenie na
patogenezę problemów pacjenta i wprowadzanie zmian, nie tylko w zakresie
diety, ale także w szeroko rozumianym stylu życia m.in. pracy ze
stresem.
Zawodowo związana jestem od wielu lat ze Szpitalem Uniwersyteckim w
Krakowie, głównie z oddziałami gastroenterologii i hepatologii oraz
anestezjologii i intensywnej terapii. Jestem pracownikiem
naukowo-dydaktycznym Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum UJ.W 2024
roku obroniłam moją pracę doktorską, związaną z nieswoistymi chorobami
zapalnymi jelit. Pracuję w poradni domowego żywienia dojelitowego. Od 9
lat prowadzę własną praktykę gabinetową.
– Ukończyłam Akademię Leczenia Żywieniowego POLSPEN,w ramach której
zdobywałam wiedzę z zakresu żywienia do- i pozajelitowego w warunkach
szpitalnych i domowych. Praktyczne umiejętności nabywałam w ramach stażu
w oddziale chirurgii i leczenia niewydolności przewodu pokarmowego w
Skawinie.
– Jestem członkiem POLSPEN oraz ESPEN.
W ramach własnego radzenia sobie ze stresem i zdrowego stylu życia, gram
w siatkówkę i biorę udział w runmageddonach 🙂
Działalność zawodowa:
– Szpital Uniwersytecki w Krakowie
– Poradnia żywienia dojelitowego w warunkach domowych: DOMMEDICA
– Rodzinne Centrum Medyczne w Skawinie
– Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum
– Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego
– Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
Doświadczenie zawodowe:
– Szpital na Klinach w Krakowie
– GRS Medical w Krakowie
– Oddział Chirurgii Ogólnej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego w Skawinie
– Centrum medyczne ORTO-MED w Krakowie
Poradnia dietetyczna Dieta-Med Kraków © 2025 dieta-med.pl