Nasi Dietetycy

Dietetyk Piotr Gawlista

Jestem doświadczonym dietetykiem klinicznym z pasją do zdrowego stylu życia, specjalizującym się w dietetyce klinicznej, psychodietetyce i żywieniu w chorobach neurologicznych, onkologicznych oraz przewodu pokarmowego. 

W swojej pracy korzystam z najnowszych standardów Evidence Based Nutrition, uczestniczę w licznych konferencjach naukowych i jestem członkiem prestiżowych organizacji dietetycznych. Praktykę zawodową zdobywałem w renomowanych placówkach, takich jak Szpital Uniwersytecki w Krakowie, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie oraz Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu, gdzie współpracowałem z zespołami lekarskimi nad żywieniową opieką dla pacjentów z różnymi schorzeniami, odbywałem konsultacje z pacjentami oraz udzielałem edukacji żywieniowych.

Członkostwa w Towarzystwach Medycznych:

  • Polskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia
  • Polskie Towarzystwo Dietetyków
  • Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
  • Academy of Nutrition and Dietetics
  • ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism)

Edukacja:

  • Śląski Uniwersytet Medyczny (2024-2025), Neurodietetyka
  • Uniwersytet Jagielloński, Wydział Lekarski (2023-2025) – Dietetyka kliniczna
  • Uniwersytet SWPS (2025), kurs akademicki: Choroby somatyczne
  • Uniwersytet Opolski, Wydział Nauk o Zdrowiu (2020-2023) – Dietetyka kliniczna

 

Dietetyk Martyna Pietruś

Jestem  dietetykiem klinicznym i studentką psychologii. Współpracuje z pacjentami z zaburzeniami metabolicznymi i hormonalnymi, głównie  z cukrzycą typu 1/2/MODY, zaburzeniami lipidowymi, otyłością, IO, PCOS,  zaburzeniami odżywiania oraz z chorobami rzadkimi m.in. fenyloketonurią. W pracy łączę wiedzę dietetyczną z psychologiczną, pomagając pacjentom we wprowadzaniu planów i nowych nawyków żywieniowych, zmian stylu życia, pracy ze stresem czy radzeniem sobie z wypaleniem związanym z chorobą. 

Po studiach magisterskich zawodowo związałam się ze Szpitalem Uniwersyteckim w Krakowie, pracując początkowo na Oddziale Klinicznym Chorób Metabolicznych i Diabetologii, a aktualnie prowadzę Poradnię Metaboliczną i Poradnię Leczenia Otyłości przy O/K Chorób Metabolicznych SU. Swoją wiedzę ciąglę pogłębiam na licznych konferencjach naukowych i szkoleniowych oraz kursach m.in. ukończyłam szkolenie School of Insulinresistance Therapy, Diet therapy in PCOS, kurs edukatora w cukrzycy. 


 

Dietetyk Maria Daniłowska

Specjalizuję się w dietetyce kobiet, wspierając je żywieniowo w zaburzeniach hormonalnych, chorobach ginekologicznych, planowaniu ciąży, cukrzycy ciążowej, połogu i laktacji. Pomagam również w przypadkach niedożywienia, nadwagi i otyłości, a także w pracy nad wymodelowaniem sylwetki. Najczęściej pracuję z kobietami, dlatego poświęcam również uwagę żywieniowym anti-aging, pomagając swoim pacjentkom osiągnąć zdrowy wygląd i wzmacniać efekty terapii kosmetologicznych.

Od trzech lat prowadzę własną praktykę, wspierając pacjentów w poprawie zdrowia, samopoczucia i sylwetki. Pracuję również jako dietetyk w NZOZ Szpitalu na Siemiradzkiego im. R. Czerwiakowskiego, gdzie z pasją zajmuję się doradztwem żywieniowym dla kobiet po porodzie. 

Mam także 10-letnie doświadczenie w świecie finansów i korporacji. Choć nie jest to bezpośrednio związane z dietetyką, to właśnie tam mogłam obserwować wyzwania zdrowotne, z jakimi mierzymy się w dorosłym życiu: stres, przemęczenie, brak czasu na aktywność fizyczną, kultura pracy 24/7, wypalenie zawodowe. Wszystko to często prowadzi do nawarstwiających się problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, zaburzenia metaboliczne czy hormonalne. Dzięki tym doświadczeniom potrafię lepiej zrozumieć potrzeby moich pacjentów i dopasować rozwiązania do ich stylu życia i pracy.

 

Dietetyk Tomasz Dziubyna

Jestem magistrem dietetyki specjalizującym się w dietoterapii chorób układu pokarmowego oraz wsparciem żywieniowym pacjentów bariatrycznych. Od kilku lat pracuję na Oddziale Klinicznym Gastroenterologii i Hepatologii w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie oraz w Klinice Leczenia Otyłości Szpitala na Klinach. Dzięki codziennej praktyce posiadam duże doświadczenie w pracy z pacjentami gastrologicznymi (SIBO, IBS, IBD, GERD, choroby trzustki i wątroby) oraz leczonymi chirurgicznie z powodu otyłości, wymagającymi wsparcia żywieniowego. Oprócz tego jestem asystentem na Wydziale Lekarskim CM UJ. Prowadzę zajęcia w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego CM UJ na kierunku żywienie w zdrowiu i chorobie – dietetyka kliniczna. W swojej pracy naukowej skupiam się na pacjentach z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, badając wpływ aktywności fizycznej i diety na wyniki leczenia.

Jestem ekspertem programu ModuLife, który jest nowatorskim podejściem do leczenia żywieniowego pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit. Jestem współautorem kompleksowego poradnika dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego, będących na diecie FODMAP. Ukończyłem specjalistyczne szkolenie School of Insulinresistance Therapy, dzięki czemu uzyskałem tytuł specjalisty polecanego insulinoopornym.

 

Dietetyk Agnieszka Dąbek

Jestem psychologiem i dietetykiem klinicznym, specjalistką leczenia
żywieniowego, zajmującą się od wielu lat pracą z pacjentami z chorobami
układu pokarmowego, onkologicznymi oraz z chorobami czynnościowymi o podłożu psychogennym. Połączenie dietetyki i psychologii umożliwia mi szerokie spojrzenie na patogenezę problemów pacjenta i wprowadzanie zmian, nie tylko w zakresie diety, ale także w szeroko rozumianym stylu życia m.in. pracy ze stresem.

Zawodowo związana jestem od wielu lat ze Szpitalem Uniwersyteckim w
Krakowie, głównie z oddziałami gastroenterologii i hepatologii oraz
anestezjologii i intensywnej terapii. Jestem pracownikiem
naukowo-dydaktycznym Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum UJ.W 2024 roku obroniłam moją pracę doktorską, związaną z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit.

Działalność zawodowa:
– Szpital Uniwersytecki w Krakowie
– Poradnia żywienia dojelitowego w warunkach domowych: DOMMEDICA
– Rodzinne Centrum Medyczne w Skawinie
– Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum
– Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego
– Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

Doświadczenie zawodowe:
– Szpital na Klinach w Krakowie
– GRS Medical w Krakowie
– Oddział Chirurgii Ogólnej i Leczenia Niewydolności Przewodu Pokarmowego w Skawinie
– Centrum medyczne ORTO-MED w Krakowie

Dietetyk Filip Bieg

Nazywam się Filip i jestem dietetykiem z pasją do zdrowego stylu życia. Licencjat z
dietetyki uzyskałem na Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, a
obecnie ukończyłem studia Magisterskie na Uniwersytecie Jagiellońskim. Swoje
doświadczenie zawodowe zdobywałem podczas praktyk w krakowskich placówkach,
takich jak Miejskie Centrum Opieki, Szpital im. Stefana Żeromskiego, Szpital
Uniwersytecki w Krakowie oraz Szpital Uniwersytecki Dziecięcy.

Specjalizuję się w pracy z pacjentami, którzy chcą poprawić swoje zdrowie, sylwetkę
i kondycję poprzez zmianę nawyków żywieniowych oraz regularną aktywność
fizyczną. Pomagam osobom zarówno w okresie budowania masy mięśniowej, jak i
podczas redukcji tkanki tłuszczowej, niezależnie od tego, czy ich celem jest poprawa
wyglądu sylwetki, zwiększenie siły i sprawności, czy powrót do prawidłowej wagi.

Wspieram również pacjentów z nadwagą i otyłością, a także tych, którzy zmagają się
z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy miażdżyca.
Łączę wiedzę z zakresu dietetyki i treningu siłowego, aby opracowywać
kompleksowe i indywidualne plany wspierające zarówno zdrowie, jak i osiąganie
konkretnych celów sylwetkowych czy sportowych. 

Poradnia dietetyczna Dieta-Med Kraków © 2025 dieta-med.pl

tick-image