Probiotyki i ich wpływ na organizm człowieka

OurBlog

18/07/2017

Probiotyki i ich wpływ na organizm człowieka |

probiotyki

 

Probiotyki – co właściwie oznacza to słowo? W jakich sytuacjach mogą nam pomóc? Jakie funkcje pełnią w organizmie człowieka? W poniższym tekście postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Probiotyk – co to jest?

Mówiąc o probiotykach można spotkać różne definicje. Czym właściwie są probiotyki? To żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Do probiotyków możemy zaliczyć m.in. bakterie kwasu mlekowego, np. Lactobacillus rhamnosus czy np. drożdże Saccharomyces boulardii. Co to jednak znaczy, że wywierają one korzystny wpływ na nasz organizm?

W czym mogą pomóc probiotyki?

Probiotyki mogą spełniać wiele pożytecznych funkcji. Jaka jest ich rola w ustroju ludzkim? Poniżej przedstawiamy, jakie korzyści mogą nam przynieść:

– stymulują układ odpornościowy

-skracają czas trwania biegunek

-zapobiegają zakażeniom jelitowym

-regulują pracę przewodu pokarmowego

-przeciwdziałają rozwojowi patogennych drobnoustrojów, np. poprzez zużywanie składników odżywczych niezbędnych do rozwoju innych mikroorganizmów, czy wydzielanie czynników hamujących rozwój drobnoustrojów

-wykazują korzystne działanie na metabolizm cholesterolu

-mogą wykazywać znaczenie antynowotworowe – poprzez obniżanie aktywności enzymów, które katalizują powstawanie kancerogenów

-łagodzą objawy nietolerancji laktozy – cukru mlecznego  (dzięki wytwarzaniu enzymu rozkładającego laktozę)

-działają korzystnie w stanach zapalnych jelit

-fermentowane produkty mleczne zawierające probiotyki mogą mieć znaczenie w profilaktyce osteoporozy

Należy jednak pamiętać, że korzystny wpływ wywierają niektóre szczepy i to w odpowiedniej dawce, ważne jest również, w jaki sposób przechowujemy produkt zawierający probiotyki.

 

Czym są prebiotyki i synbiotyki?

Mówiąc o probiotykach, nie sposób nie wspomnieć o prebiotykach i synbiotykach. Te pierwsze to takie składniki żywności, które pobudzają wzrost prawidłowej mikroflory jelitowej (samie nie zawierają mikroorganizmów, stanowią jedynie substancje, które promują ich rozwój). Przykładem prebiotyku może być np. oligofruktoza. Synbiotyk z kolei to połączone probiotyk i prebiotyk, które działają wspólnie w celu przywrócenia właściwej flory jelit.

Komentarze

Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.

Dietetyk Kraków © 2017 dieta-med.pl