Mikroodżywianie w immunologii.

OurBlog

22/06/2018

Mikroodżywianie w immunologii. |, , , , ,

Układ immunologiczny jest odpowiedzialny między innymi za ochronę organizmu przed szkodliwymi czynnikami pochodzenia zewnętrznego, np. mikroorganizmami. Jedną z konsekwencji reakcji immunologicznych jest stan zapalny, którego celem jest usunięcie ciał obcych i zmienionych chorobowo komórek. Jednakże w niektórych przypadkach reakcja immunologiczna jest nieadekwatna, co może prowadzić do niepożądanych skutków, takich jak zwiększona podatność na infekcje – w przypadku zbyt słabej odpowiedzi układu immunologicznego, czy alergie – w przypadku nadmiernej aktywności immunologicznej. Aby móc prawidłowo spełniać swoje funkcje układ immunologiczny potrzebuje odpowiednich składników odżywczych. Deficyty niektórych składników mogą wpływać zarówno na odporność wrodzoną, jak i nabytą.

Zarówno stan psychiczny, jak i stan fizyczny także wpływa na aktywność układu immunologicznego. Przewlekłe stany zapalne lub częsty wysiłek fizyczny (związany z pracą lub uprawianym sportem) mogą prowadzić do przewlekle zwiększonej aktywności układu immunologicznego i zwiększać zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. Witaminy, pierwiastki śladowe, kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do syntezy elementów układu immunologicznego (np. immunoglobulin, cytokin, enzymów). Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i/lub przeciwzapalnym pozwalają utrzymywać optymalną aktywność procesów immunologicznych.

Komentarze

Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.

Poradnia dietetyczna Dieta-Med Kraków © 2018 dieta-med.pl