Jakie pokarmy należy spożywać podczas okresu karmienia piersią?

OurBlog

25/10/2018

Jakie pokarmy należy spożywać podczas okresu karmienia piersią? |

Jakie pokarmy należy spożywać podczas okresu karmienia piersią?

Podczas laktacji zapotrzebowanie na składniki odżywcze rośnie, ponieważ organizm matki musi zaspokoić swoje potrzeby oraz potrzeby dziecka. Szacuje się, że karmienie piersią zwiększa zapotrzebowanie energetyczne matki o około 500 kalorii dziennie. Ważne jest, by dieta była korzystna dla zdrowia i zróżnicowana. Po około 3-6 miesiącach karmienia piersią zwykle dochodzi do zwiększenia spalania tkanki tłuszczowej i spadku masy ciała u matki.

Do pokarmów, których spożywanie jest polecane w okresie laktacji należą m.in:

  • ryby i owoce morza: łosoś, sardynki,skorupiaki
  • mięso: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, wątroba
  • owoce i warzywa: porzeczki, pomidory, kapusta, czosnek, brokuły, ziemniaki
  • orzechy i nasiona: migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, nasiona lnu
  • Inne: jaja, gorzka czekolada

Składniki odżywcze znajdujące się w mleku matki można podzielić na dwie grupy, ze względu na to, w jakim stopniu są wydzielane do mleka. Składniki z grupy pierwszej są wydzielane do mleka w zależności od ich spożycia, natomiast składniki z drugiej grupy są wydzielane niezależnie od ich spożycia i stanu zdrowia matki.

Poniżej wymieniono składniki odżywcze z grupy pierwszej wraz z ich najczęstszymi źródłami pokarmowymi:

  • Witamina B1(tiamina) – ryby, wieprzowina, nasiona, orzechy, pieczywo
  • Witamina B2 (ryboflawina) – ser, migdały, orzechy, czerwone mięso, tłuste ryby, jaja
  • Witamina B6 – nasiona, orzechy, ryby, drób, wieprzowina, banany, suszone owoce
  • Witamina B12 – skorupiaki, wątroba, tłuste ryby, krewetki
  • Cholina – jaja, wątroba wołowa, wątroba kurza, ryby, orzechy ziemne
  • Witamina A – bataty, marchewki, wątroba, jaja
  • Witamina D – olej z wątroby dorsza, tłuste ryby, grzyby
  • Jod – dorsz, mleko, sól jodowana

Do składników z drugiej grupy należą:

  • Kwas foliowy – soczewica, szparagi, awokado, szpinak
  • Wapń – mleko, jogurt, szpinak, ser, rośliny strączkowe
  • Żelazo – wołowina, wieprzowina, drób, owoce morza, fasola, suszone owoce
  • Miedź – skorupiaki, pokarmy pełnoziarniste, orzechy, fasola, wątroba, ziemniaki
  • Cynk – ostrygi, czerwone mięso, drób, fasola, orzechy, nabiał

Komentarze

Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.

Poradnia dietetyczna Dieta-Med Kraków © 2018 dieta-med.pl