Dieta a zapobieganie nowotworom

OurBlog

21/11/2018

Dieta a zapobieganie nowotworom |

Stosowanie zdrowej diety jest ważnym aspektem zmniejszania ryzyka choroby nowotworowej. Jednym z powszechnych zaleceń jest spożywanie przynajmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie oraz przyjmowanie odpowiedniej liczby kalorii, dla utrzymania należnej masy ciała. Naukowcy sugerują, że wprowadzenie niektórych pokarmów do codziennej diety może redukować ryzyko raka. Należy pamiętać, że oprócz wpływu czynników środowiskowych, które możemy modyfikować, kancerogeneza zależy także od czynników genetycznych. Zdrowa dieta i styl życia nie zawsze mogą uchronić nas przed nowotworem, ale mogą zmniejszyć ryzyko jego rozwoju.

Jeśli chcesz zmodyfikować swoją dietę tak, by zapobiegać nowotworom, warto spożywać następujące pokarmy:

  • Owoce i warzywa. Zawierają dużą ilość witamin i innych składników odżywczych, które przeciwdziałają powstawaniu niektórych nowotworów. Spożywanie słodkich owoców pozwala także ograniczyć przyjmowanie słodyczy.
  • Zielona herbata. Jest bogatym źródłem antyoksydantów i może odgrywać ważną rolę w prewencji nowotworów. Uważa się, że picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko nowotworów wątroby, piersi, trzustki, płuc, przełyku i skóry. Naukowcy uważają, że galusan epigallokatechiny, zawarty w zielonej herbacie hamuje działanie urokinazy, będącej enzymem odkrywającym rolę w kancerogenezie.
  • Badania potwierdzają, że zawarty w pomidorach antyoksydant – likopen – może mieć silniejsze działanie niż beta karoten, alfa karoten i witamina E. Likopen może chronić przed rakiem prostaty i rakiem płuca.
  • Oliwa z oliwek. W krajach śródziemnomorskich oliwa jest powszechnie stosowana do smażenia i do sałatek. Zachorowalność na raka piersi jest o 50% niższa w tych krajach, prawdopodobnie w związku z dietą.
  • Czerwone winogrona zawierają nasiona z aktywiną, o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Może przeciwdziałać nie tylko nowotworom, ale również chorobom serca.
  • Czosnek i cebula. Badania wykazały, że czosnek i cebula mogą hamować powstawanie nitrozoamin, silnych kancerogenów, odpowiedzialnych za powstawanie raka jelita grubego, wątroby i piersi.
  • Tłuste ryby. Ryby takie jak łosoś, tuńczyk i śledź zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które redukują ryzyko raka prostaty.

Zapraszamy do kontaktu: 501 224 884

Komentarze

Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.

Poradnia dietetyczna Dieta-Med Kraków © 2018 dieta-med.pl