Czym zastąpić sól?

OurBlog

22/09/2017

Czym zastąpić sól? |,

czym-zastapic-sol

Spożywamy za dużo soli – szacuje się, że Polacy jedzą ponad dwa razy więcej chlorku sodu niż wynosi ilość zalecana przez WHO – Światową Organizację Zdrowia. Pojawia się pytanie, czym w takim razie zastąpić sól?

Czym grozi nadmierne spożycie soli?

Osoby dorosłe nie powinny przekraczać spożycia 5 g soli na dobę (czyli 2 g sodu). Wystarczające spożycie sodu wynosi 1500 mg/dobę, a u osób starszych i dzieci jeszcze mniej. Nadmiar sodu może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Dużo zależy od osobniczej wrażliwości na sód – niektóre osoby są bardziej podatne na jego działanie, np. ludzie starsi.

Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca czy uszkodzenia nerek, warto więc regularnie monitorować ciśnienie krwi i w razie nieprawidłowości zasięgnąć porady lekarza.

Problem z solą polega na tym, że biały proszek z solniczki stanowi tylko część spożywanego przez nas sodu. Minerał ten występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych, ale znajdziemy go głównie w wysoko przetworzonym pożywieniu. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie produkty obfitują w sól – przykładowo, płatki kukurydziane mogą zawierać więcej sodu niż chipsy. Znaczne ilości chlorku sodu znajdziemy w wędzonych rybach i wędlinach, a zwłaszcza w salami czy kabanosach. Sporo soli dostarcza również pieczywo. Rozwiązaniem może być wybór produktów jak najmniej przetworzonych i czytanie etykietek – trzeba jednak zwrócić uwagę, że czasem podawana jest na nich zawartość samego sodu, a czasem chlorku sodu (1 g sodu to około 2,5 g soli).

 

Czym zastąpić sól?

Możliwości jest sporo – różnorodne zioła, np. bazylia, oregano, koperek, majeranek, natka pietruszki, lubczyk,  papryka, chili w proszku, a może czosnek granulowany? Warto również skorzystać z gotowych mieszanek przyprawowych (bez soli) zawierających kompozycje różnych ziół, przeznaczonych często do konkretnych potraw. Przykładem takiego produktu mogą być zioła prowansalskie, stosowane do zup, sosów, sałatek, a także dań z mięsa i ryb. Można również spróbować odzwyczajać się od soli, stopniowo ograniczając ilość chlorku sodu dodawanego potraw.

 

 

 

Komentarze

Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.

Dietetyk Kraków © 2017 dieta-med.pl