E220 dwutlenek siarki – gdzie się znajduje?

OurBlog

28/07/2017

E220 dwutlenek siarki – gdzie się znajduje? |, , ,

dwutlenek-siarki

Dwutlenek siarki – co to jest i po co w ogóle jest stosowany w żywności? W jakich produktach spożywczych może znajdować się ten konserwant? Czy jego stosowanie może mieć jakieś skutki uboczne? Ile wynosi bezpieczna dawka? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym tekstem!

Gdzie znajdziemy dwutlenek siarki?

E220 to środek konserwujący, który chroni przed rozwojem niepożądanych bakterii czy pleśni w żywności. Dwutlenek siarki jest stosowany w produkcji suszonych owoców, koncentratów i soków owocowych. Ten środek konserwujący jest powszechnie wykorzystywany w produkcji win, ponieważ chroni przed rozwojem bakterii kwasu octowego i zaoctowaniem wina, a nie wpływa negatywnie na drożdże winne. Ponadto jego dodatek wpływa korzystnie na kolor i aromat trunku.

Siarkowane suszone owoce charakteryzują się jaśniejszą i bardziej atrakcyjną barwą – przykładowo, suszone morele z dodatkiem tego konserwantu mają piękny pomarańczowy kolor, a te bez E220 są ciemniejsze i bardziej brązowe.

Dozwolona dawka, jaką można spożyć, wynosi do 0,7 mg/kg masy ciała/dobę. Problem w tym, że ciężko oszacować, ile przyjmujemy konserwantów w ciągu dnia – przeciętny konsument raczej nie sumuje ilości spożywanych przez siebie dodatków do żywności.

 

Czy dwutlenek siarki może szkodzić?

Rozkład dwutlenku siarki następuje w wątrobie, i w formie nieszkodliwych siarczanów jest wydalany z organizmu z moczem.

U osób wrażliwych może jednak wywołać niepożądane reakcje – przykładowo, osoby ciepiące na astmę mogą mieć problemy z oddychaniem po spożyciu produktów zawierających ten konserwant. Nadmiar dwutlenku siarki może też powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego – nudności, wymioty. Związek ten może również być przyczyną bólów głowy.

Dwutlenek siarki może utrudniać przyswajanie kwasu foliowego (niezbędnego zwłaszcza w przypadku młodych kobiet i ciężarnych, gdyż jego niedobór negatywnie wpływa na rozwój płodu), a także na skutek utleniania może obniżać zawartość innych witamin np. witaminy A, B1, B12.

Komentarze

Jeszcze nikt nie skomentował. Bądź pierwszy.

Dietetyk Kraków © 2017 dieta-med.pl